КОНЦЕРТ – Трио АПАСИОНАТО

Концерт Триа Апасионато (Appassionato) одржаће се у Петак 14.06.2019. са почетком у 19 сати, у концертној сали музичке школе

На програму ће бити дела:

M. Loeffler – Dve rapsodije za obou, violu i klavir

  1. L’etang
  2. La cornemuse 

Nino Rota – Intermezzo za violu i klavir

A.Klughardt –  Schilflieder, Op.28 za obou, violu i klavir

  1. Langsam, träumerisch
  2. Leidenschaftlich erregt
  3. Zart, in ruhiger Bewegung
  4. Sehr ruhig
  5. Feurig

 

                                                Aнсамбл ,,Апасионато“ (Appassionato) чине три изузетно перспективна млада музичара:  обоиста Марко Марковић, виолисткиња Јелена Николић и пијаниста Никола Стојковић. До сада су наступали у значајним салама у Србији као што су Сала Београдске филхармоније, Галерија САНУ, Дворана Прве гимназије у Крагујевцу, а такође и у иностранству. Као језгро ФИЛУМ-ансамбла, одржали су целовечерњи концерт музике српских композитора на отварању Фестивала савремене музике ,,Нова Музика“ (Nowa Muzyka) у Бидгошћу (Пољска), 2018. године. Премијерно су извели дела српских композитора старије генерације (Логар), као и дела млађих српских стваралаца (Драшко Аџић).

                                                    Обоиста Марко Марковић је рођен  1998. године у Крагујевцу. Музичко образовање започиње у Музичкој школи ,,др Милоје Милојевић“, учећи обоу у класи проф. Катерине Крстић. Студије обое на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, уписује  са 17 година, у класи проф. др Борислава Чичовачког  и сада је студент треће године. Похађао је мајсторске курсеве Франческа Ди Росе (Francesko Di Rosa), Лајоша Ленчеша (Lajos Lencész), Матијаса Артера (Matthias Arter), Габора Диенеша (Gabor Dienes), Марека Сватовског (Marek Swatowski), Сање Ромић и Дариа Голчића. Током свог досадашњег школовања освојио је награде на неколико међународних такмичења, од којих се издвајају друга награда на Међународном такмичењу ,,Даворин Јенко’’ 2016. године, као и две награде Министарства културе Републике Пољске, освојене на Међународном фестивалу Музичке импресије (Muzycne impresje) у Бидгошчу – награда за најбоље изведено дело пољског композитора (дуо обоа-клавир) и прва награда за најбољи камерни ансамбл (као члан ФИЛУМ-ансамбла) 2017. године. Као члан ФИЛУМ ансамбла, учествовао је  на целовечерњим концертима у Бидгошчу (Пољска) и у Загребу (Хрватска) 2018. године. Наступао је као солиста са Камерним оркестром Музичке школе ,,Др Милоје Милојевић’’ и диригентом Немањом Митрашевићем 2016. године. Као оркестарски музичар, наступао је са Симфонијским оркестром ,,Радио телевизије Србије’’, Камерним оркестром ’’Метаморфозис’’ (Metamorphosis) под руководством виолисте Саше Мирковића, Београдском симфонијетом, Оркестром Европске Уније младих (European Spirit of Youth Orchestra – ESYO) у Италији и Словенији 2018. године,  Интернационалним омладинским оркестром (Internationale Junge Orchesterakademie – IJOA) у Немачкој 2019. године, Загребачким академским симфонијским оркестром, Камерним оркестром ,,Шлезингер’’, Крагујевачким оркестром, Филхармонијом младих ,,Борислав Пашћан’’ и Нишком омладинском филхармонијом,а сарађивао је са диригентима као што су: Бојан Суђић, Младен Тарбук, Матијас Форемни (Matthias Foremny), Игор Курет (Igor Coretti Kuret), Иван Марковић, Немања Митрашевић, Александар Седлар, Ђорђе Павловић, Владимир Милић и др. Учествовао је на фестивалима ОКТОХ у Крагујевцу, Дунавска соната и Фестивал Исидор Бајић у Новом Саду, Обоа фест, Фестивал КоМА ’14 у Београду и на фестивалу Нова Музика (6.Festiwal NOWA MUZYKA) у Бидгошчу (Пољска). Премијерно је извео композиције Драшка Аџића и Дејана Деспића. Између осталог наступао је и на Коларцу, у Галерији САНУ, Сали Београдске филхармоније, Народном позоришту у Београду, ЈДП у Београду и у Културном центру Панчево.
                                                  Јелена  Николић, виолисткиња, рођена је 30.06.1994. године у Нишу. Своје музичко образовање започела је у Ћуприји, у Школи за мзичке таленте, свирајући виолину у класи професора Владислава  Бобића. По завршетку ниже школе почиње да свира виолу код професора Владимира  Перчевића, а 2012.године дипломира у класи професорке Ане  Комарице. Након завршетка средње музичке школе уписује основне академске студије на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу код професорке Наташе  Петровић, у чијој класи завршава прву годину. Дипломиралаје 2016.године у класи професора Саше  Мирковића, у чијој класи завршава мастер академске студије 2017.године. Своје професионално усавршавање наставља 2017.године, када уписује мастер студије у области камерне музике на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу, у класи професора др Борислава  Чичовачког. Похађала је семинаре и мајсторске курсеве код еминентних професора као што су Жерард  Косе (Gerard Causse,Француска), Дејан  Млађеновић (Србија), Иван  Вукчевић (Швајцарска/Црна Гора), Фолкер  Јакобсен (Volker Jacobsen, Немачка), Матиас  Бухолц (Маtthias Buchholz, Немачка). Као члан оркестра Школе за музичке таленте наступала је широм Србије и иностранства (Крајова – Румунија, Санкт  Петерсбург – Русија, Цеље – Словенија, Минхен – Немачка) освајајући бројне награде. Сарађивала је са знаменитим диригентима као што су Мариус  Христеску (Marius Hristescu, Румунија), Конрад  фон  Абел (Konrad von Abel, Немачка), Младен  Тарбук (Хрватска), Ингрун  Фусенегер (Ingrun Fussenegger, Аустрија) и уметницима, Јованом  Колунџијом, Дивном Љубојевић и Сашом  Мирковићем. Поводом 200.годишњице рођења Франца  Листа, као и поводом обележавања Светског дана музике 21.јуна 2011.године наступала је као члан Симфонијског оркестра младих Србије. Од 2017.године наступа као стални члан камерног оркестра „Ensemble Metamorphosis“, под руководством Саше  Мирковића. Добитница је Прве награде на фестивалу „Музичке импресије“  у Бидгошћу (Пољска), коју додељује Министарство културе Републике Пољске, где је наступала као члан камерног ансамбла Филолошко – уметничког факултета под називом „ФИЛУМ – ансамбл“ у класи професора Борислава Чичовачког, у јулу 2017.године, након чега је уследио целовечерњи концерт камерног ансамбла на ОКТОХ – у у Крагујевцу, где је наступала и као солиста. Као члан ФИЛУМ – ансамбла наступала је на фестивалу „Нова музика (6.Festiwal NOEA MUZYKA) у Бидгошћу (Пољска), у Концертној дворани Коперниканум (Aule Copernicanum), где је премијерно изведена композиција Драшка  Аџића „Анамнеза цењенога господина Мирона Голденберга, кратка кафанска песма за баритон и нонет“ која је писана за тај ансамбл. Учествовала је на бројним фестивалима, републичким и међународним такмичењима остваривши запажене резултате као члан оркестра, камерних ансамбала и као солиста.
                                                  Никола Стојковић, пијаниста, студент је прве године докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Дејана Стошића, у чијој класи је завршио и Мастер студије. Дипломирао је у класи проф. Наталије Томић на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Рођен је 07.12.1993. године у Зајечару. Своје основно музичко образовање завршава у класи проф. Мирјане Јотић у ОМШ,,Стеван Стојановић Мокрањац“ у Зајечару. Наставља своје образовање у СМШ,,др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу, у класи проф. Јоване Радовановић. Током свог досадашњег школовања био је добитник многобројних награда како на домаћим тако и на међународним такмичењима од којих се могу издвојити: Лауреат и прва награда на Републичком такмичењу у Београду 2009. и 2011.године, II награда на Међународном конкурсу ,,Меморијал 125 година од рођења Хенриха Неигауза“ у Кировограду у Украјини 2013. године. Као један од најуспешнијих ученика представљао је школу и град на Данима културе Крагујевца у Брну(Чешка) 2009. године. У јулу и августу 2013.године заједно са проф. Бориславом Чичовачким снимао је композиције студената академика Исидоре Жебељан. Одржао је соло реситал на Шестој светској пијанистичкој конференцији (WPC) која је одржана од 27.јуна до 03.јула 2014.године у Новом Саду.  Учесник „Werfemte music“ фестивала као члан камерног ансамбла (флаута, виолончело и клавир) у Шверину, у Немачкој октобра 2014. године. Учествовао је као извођач на снимању CD-а „Музика за клавир“ Василија Мокрањца (Mascom records) 24.новембра 2014.године у Галерији САНУ. У мају 2018. године, као члан ФИЛУМ-ансамбла и као солиста, наступао је на целовечерњем концерту музике српских композитора на Фестивалу савремене музике под називом ,,NOWA МUZYКА“ у Бидгошћу, у Пољској. Похађао је семинаре код еминентних професора као што су Јуриј Кот (Юрій Кот, Украјина), Тамара Подубнаjа (Tamara Poddubnaya, САД/Русија), Александар Маџар (Белгија), Жак Рувије (Jacques Rouvier, Француска), Ева Купиец (Ewa Kupiec, Немачка), Михаел Уде (Michael Uhde, Немачка),  Даумантас Кирилаускас (Литванија) и Арабел Морагез (Arabel Moraguez, Шпанија). Наступао је на бројним концертима као солиста и као члан камерних ансамбала.