омш."Стеван Мокрањац" Зајечар

ДАН ШКОЛЕ 1948-2020

Поштовани,

Сарадници , родитељи,  ученици, пријатељи школе, грађани града Зајечара

 

Са радошћу Вас подсећам да   данас, 12.мајa –  обележавамо , 72 године  од постојања Основне музичке школе “Стеван Мокрањац ” Зајечар.

Данас нисмо отворили врата школе и концертну салу, па се надамо да ће те уживати у музичкој подлози док читате ове редове, музици која  на најбољи начин представља наше постојање.

На овај начин отворили смо виртуелна врата за све наше сараднике и ученике, као и оне који ће то постати у наредном периоду.

 


 

 


 

Поштовање уметности и препознавање њеног значаја за целокупно друштво чини   музичке школе   широм света, те  и нашу школу стубом културе,  заједно са осталим институцијама које граде и чувају националну и светску баштину.

 Сведоци смо да је кроз историју музика била та која је помагала народима да кроз њу искажу свој идентитет и различитости на најплеменитији могући начин, те тако и појединцу. Она спаја и уважава различитости пружајући свету   велико задовољство.  Као јединствени језик универзума музика има и друге моћи…

 


 

Аристотел је говорио да музика има моћ да обликује карактер.  Зашто баш музика?

Музичке школе не спадају у ред обавезног образовања, али, све једно имају значајно и не мање важно  место и улогу у свеукупном   развоју личности, те су избор који ће у потпуности унапредити раст и напредак Ваше деце.

 Доказано је да музичко образовање помаже деци да боље савладају остале предмете у школи, и да унапреде способности и вештине које користе у другим сферама   живота.  Свирање   инструмента   поспешује интелектуалне способности, посебно домен апстрактног мишљења. Улазећи у свет музике дете   активно   развија естетско расуђивање и однос према уметности уопште.

Највећу моћ, музика показује у свом утицају на процесе учења и организационих особина, као и на целокупни нервни систем. Она развија интелигенцију, координацију, способност концентрације, креативност, индивидуалност и самопоуздање.

У то име, ову прилику  користим    да  се захвалим свима Вама  на партнерству, сарадњи, подршци, стрпљењу  и указаном поверењу у периоду који је за нама, који нас је зближио,  и који бих назвала изазовом. 

 


 

Упркос томе што тренутно не можемо да остваримо лични контакт, сарадницима и ученицима   нудимо   непрекидну подршку, сарадњу и знање путем дигиталних алата који су нам на располагању, и наглашавам да смо се сви као актери у овом процесу јако добро снашли.

Висока посвећеност запослених, родитеља, ученика, надлежних   институција  и сарадника   у овом тренутку обезбеђује да се рад школе одвија несметано  на свим пољима.

То нас и подсећа да људска ограничења најчешће  не произилазе из ограничених  могућности, већ  из лимитиране визије. Стога je важно охрабрити и себе и друге, да истражујемо начине како постићи бољитак, кaко да се  кa  вишим циљевима крећемо брже, вештије, лакше и агилније.

 


 

Зато, нека овај Дан буде почетак заједничке  сарадње  и рада на напредку и  културној изградњи школе и њених ученика  кроз музику и културу  које су важни фактори  у настојањима да свет учинимо бољим и лепшим местом за живот.

Нека то буде подстицај да више ценимо и вреднујемо улогу музике и културе  у нашем друштву, да креирамо услове да школа и ученици иду путем успеха и буду препознати не само у заједници већ и  изван ње.

Свим запосленима, ученицима, родитељима, сарадницима  и пријатељима  школе честитам 12. мај  –  Дан музичке школе “Стеван Мокрањац”  Зајечар, уз жеље да овај дан проведете у добром расположењу, и да га поделите са својим ближњима уз  музику, љубав и поштовање.

 

 Зајечар,                                                                  Директор школе 12.05.2020.                                                                                Љиљана Ђаковић

 


 

Te давне 1948. године, прва, тада једина ове врсте у Тимочкој крајини, школа је имала 148 ученика, распоређених на одсецима за клавир, виолину, контрабас и кларинет.

Круна успешног рада Музичке школе било је оснивање „Друштва пријатеља музике“,  које ће касније прерасти у организацију која и данас постоји „Музичка омладина Србије“ и одржавање Првог фестивала музичких школа Србије, под називом Омладински музички фестивал ,1956. године у Зајечару, на коме су, поред домаћина, учествовале такмичарске екипе Бора, Ваљева, Крушевца, Лесковца, Ниша, Пирота и Шапца. Музичка школа у Зајечару била је домаћин 20. фестивала 1976.године, 35. Фестивала 1991.године, 50. фестивала ,који  је одржан маја 2006. и 60. фестивала 2016. године.

Данас Музичка школа броји око 220 ученика. Настава је организована на 5 одсека и то: клавир, виолина, хармоника, класе, камерни оркестар и хор.