омш."Стеван Мокрањац" Зајечар

Летопис школе

 

 

Реч уредника


 

Летопис Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ садржи податке о активностима школе и реализацији образовно-васпитног рада.

У Летопису су наведени само основни подаци о активностима важним за рад школе и реализацију образовно-васпитног рада.

Ове активности су представљене детаљније кроз прилоге на сајту школе.

 

 

Летопис 2022 / 2023

 

 


 

28.септембар 2022.

 

У свечаној сали ОМШ „Стеван Мокрањац“ у Зајечару одржан је концерт наставника школе. 

 

више о томе…

 


 

Летопис 2021 / 2022

 

 

23.август 2022.

 

На Интернационалном такмичењу “Акордер”, у Истанбулу (Турска), ученици Основне музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ из Зајечара, са одсека хармонике Милица Радуловић, Василије Станковић и Лазар Јовановић осволили су прве награде.

 

више о томе…

 


 

15.август 2022.

 

Један од најзначајних пројеката Српског музичлког центра је Камп класичне музике који се већ неколико година одржава на Ромулијани и његов је циљ подршка младим талентима као и развој класичне музике. Овогодишњи Камп биће одржан половином августа, а у оквиру припрема потписан је протокол о пословно техничкој сарадњи Српског музичког центра и зајечарских образовних и установа културе.

 

више о томе…

 


 

 

30.maj 2022.

Протеклог викенда ученици Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Зајечара, учествовали су на три такмичења и освојили веома запажене награде.

 

више о томе…

 


 

23.maj 2022

 

На Међународном такмичењу „Млади виртуоз 2022“ које је одржано у Музичкој школи „Петар Коњовић“ у Београду, ученици са клавирског одсека Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Зајечара освојили су запажене награде.

 

више о томе…

 


 

23.мај 2022.

У сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару, 19. маја, одржан је солистички концерт Николе и Јелене Стојковић.

 

више о томе…

 


 

19.maj 2022.

 

У сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару, 19. маја, одржан је солистички концерт ауторских композиција за клавир Предрага Ристића у његовом извођењу.

 

више о томе…

 


 

16.мај 2022.

 

У сали музичке школе “Стеван Мокрањац” у Зајечару одржан је концерт наставника ове школе, у оквиру програма поводом Дана школе.

 

више о томе…

 


 

14.мај 2022.

 

На Интернационалном такмичењу хармоникаша „Дани хармонике Смедерево“ 2022, које је одржано протеклог викенда, ученици Основне музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ из Зајечара освојили су три прве награде.

 

више о томе…

 


 

12.мај 2022.

 

Музичка школа „Стеван Мокрањац“ у Зајечару је ове године приредила концерт поводом обележавања Дана школе.

 

више о томе…

 


 

9.мај 2022.

 

На Београдском фестивалу хармонике, које је јуче одржано, ученици Основне музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ из Зајечара освојили су запажене награде: Василије Станковић – 95,33 освојио је прву награду у преткатегорији, Милица Радуловић – 87,33 заузела је друго место друга у првој категорији, док је Лазар Јовановић – 88,66 освојио друго место у другој категорији.

 

више о томе…

 


 

21.април 2022.

 

Музичка Школа “Стеван Мокрањац” у Зајечару била је домаћин такмичења пијаниста, које је окупило мале музичаре на клавиру из Гњилана,Јагодине, Кладова и Зајечара.

 

више о томе…

 


 

15.април 2022.

 

У сали Основне музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ у Зајечару, у петак, 15. априла, солистички концерт на труби приредила је Анамарија Даниловић уз клавирску пратњу Миље Виденовић. Гост на концерту – сопран Магдалена Антић.

 

више о томе…

 


 

11.април 2022.

 

На Интернационалном такмичењу Вива хармоника, одржаном јуче у Алексинцу, ученици Основне музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ из Зајечара, освојили су запажене резултате.

 

више о томе…

 


 

18.март 2022.

 

На десетом отвореном такмичењу ученика музичких школа Србије ученици ОМШ „Стеван Мокрањац“ из Зајечара са одсека хармонике остварили су запажене резултате. Такмичење је одржано у Музичкој школи „Станислав Бинички“ у Београду.

 

више о томе…

 


 

23.фебруар 2022.

 

Ученици ОМШ „Стеван Мокрањац“ у Зајечару су у сарадњи са Татјаном Милисављевић Петровић- педагог; наставнице – Сандре Николић и Наташа Јовановић допринели да се у школи  обележи  Међународни дан борбе против вршњачког насиља.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се дана, 23. фебруара 2022. године, под називом „Дан розих мајицаˮ.

 

…више о томе

 


 

29.децембар 2021.

 

Музичка школа „Стеван Мокрањац“ у Зајечару је и ове године приредила традиционални новогодишњи концерт у свечаној сали школе, на којем су наступили ученици са сва четири одсека.

 

…више о томе

 


 

10.децембар 2021.

 

У сали Основне музичке школе ,,Стеван Мокрањац” у Зајечару, у петак 10. децембра 2021.године одржан је концерт пијанисте Владимира Милошевића. Концерт је део пројекта ,,Клавир и балет” који подржава Министарство културе и информисања Републике Србије. Пројектом је обухваћено пет градова. Зајечар је пети град где ће пијаниста Владимир Милошевић да наступи са овим програмом.

 

…више о томе

 


 

7.decembar 2021.

 

На 29. Републичком такмичењу из солфеђа и теорије музике, које је одржано минулог викенда, ученици ОМШ „Стеван Мокрањац“ из Зајечара остварили су запажене резултате.

 

више о томе…

 


 

29.новембар 2021.

 

У сали музичке школе у Зајечару, 29. новембра 2021. године, приређен је концерт ансамбла ALTRO SENSO, којег чине Наташа Шпачек, клавир, Игор Алексић, виолина, Душан Кочишевић, виолончело.

 

…више о томе

 


 

19.новембар 2021.

 

У зајечарској музичкој школи синоћ је одиграна позоришна представа „Од раја до безњенице” по тексту и у режији Зорана Суботичког, као поклон града Зајечара пре свега медицинским радницима, лекарима у ковид и вакционалној зони, волонтерима Црвеног крста.

 

…више о томе

 


 

Летопис 2020 / 2021

 

31.мај 2021.

 

Ученици Основне музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ из Зајечара, Радуловић Милица I разред, и Јовановић Лазар II разред, са одсека хармонике, прошлог викенда су остварили одличне резултате на XI Међународном фестивалу ,,Музичко пролеће“ у Смедереву.

 

…више о томе

 


 

17.мај 2021.

 

У понедељак 17.маја ове године одржан је концерт поводом обележавања Дана школе у Зајечару. Тога дана 1956. године одржан је први Фестивал музичких школа Србије. Због важности овог датума, школа 12. мај обележава као свој дан.

*Концерт је одржан у складу са новодонешеним мерама и одлукама Владе Републике Србије (COVID-19 virus SARS-CoV-2)

 

…више о томе

 


 

26.април 2021.

 

На Републичком такмичењу музичких школа у Београду, ученик шестог разреда Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару, са одсека гитаре, Страхиња Ђорђевић са освојених 95,25 поена, заузео је прво место, док је ученица трећег разреда гитаре Дарија Пантић са 76,25 поена заузела треће место.

 

…више о томе

 


 

19.април 2021.

 

На интернационалном такмичењу „Viva Harmonika”, које се одржало у Алексинцу, 19.априла, ученици Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Зајечара остварили су запажене резултате.

 

…више о томе

 


 

11.април 2021.

 

На 7. Међународном такомичењу из солфеђа и теорије музике које је прошлог викенда одржано онлајн, ученици Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару остварили су одличне резултате.

 

…више о томе

 


 

4.март 2021.

 

У четвртак 4.марта 2021. године одржан је концерт Александра Мамутовића, доцента на клавирској катедри Факултета уметности у Нишу. 

*Концерт је одржан у складу са новодонешеним мерама и одлукама Владе Републике Србије (COVID-19 virus SARS-CoV-2)

 

…више о томе

 


 

24.фебруар 2021.

 

Ученици ОМШ „Стеван Мокрањац“ у Зајечару су у сарадњи са Татјаном Милисављевић Петровић- педагог; наставнице – Сандре Николић и Микаеле Смичковић  допринели да се у школи  обележи  Међународни дан борбе против вршњачког насиља.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се дана, 24. фебруара 2021. године, под називом „Дан розих мајицаˮ.

 

…више о томе

 


 

30.децембар 2020.

 

Новогодишњи концерт, на жалост, услед новонастале ситуације није одржан у концертној сали музичке школе. Наставници су се стога, заједно са својим ученицима, организовали и на симболичан начин одржали концерт у онлајн формату и тиме наставили са дугогодишњом традицијом.

 

…више о томе

 


 

9.октобар 2020.

 

У петак 9.октобра 2020. године одржан је концерт Камерна музика композитора – академика, путовање по Србији .

 

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА

 

СТАНОЈЛО РАЈИЧИЋ:
Три етиде за клавир

ВЛАСТИМИР ПЕРИЧИЋ:
Соната за виолину и клавир

ВЛАСТИМИР ТРАЈКОВИЋ:
Зафиров повратак,
три живе слике митолошких призора за флауту, виолину и клавир

ВАСИЛИЈЕ МОКРАЊАЦ:
Соната за виолину и клавир

ЉУБИЦА МАРИЋ:
Чудесни миклиграм за сопран и флауту

ДЕЈАН ДЕСПИЋ:
Ноктурно за клавир

ИСИДОРА ЖЕБЕЉАН:
Три козја увета,
свита за клавир, виолину и обоу

ДУШАН РАДИЋ:
Соната Леста за клавир

СВЕТИСЛАВ БОЖИЋ:
Мала јектенија за виолину и виолончело

ИВАН ЈЕВТИЋ:
Велики трио за виолину, виолу и клавир

 

Извођачи: Игор Дражевић, клавир; Владимир Глигорић, клавир; Душан Панајотовић, виолина; Борислав Чичовачки, обоа; Иван Јарић, виолончело; Мина Глигорић, сопран; Сања Марић, флаута; Марина Поповић, виола.

 

…више о томе

 


 

Летопис 2019 / 2020

 

23.и 24.мај 2020.

На 6. Међународном такмичењу из солфеђа и теорије музике он-лајн, учествовала су наша три ученика 6. разреда :

  • Мина Динић / солфеђо – 1. награда 100 поена
  • Мила Бешир / теорија музике – 1. награда 100 поена
  • Павле Јовановић / теорија музике – 1. награда 100 поена

Сви ученици су из класе Наташе Јовановић
Организатор такмичења је Удружење музичких и балетских педагога Србије

… више о томе

 

21.05.2020.

Наставник хармонике проф. Душан Ђорђевић, одржао је он-лајн концерт за Центар за културу Кучева

… више о томе

 

Пријемни испит за припремни и први разред основне музичке школе, биће одржан у Четвртак 11.06.2020. са почетком у 9 часова, а упис по објављивању ранг листе на сату школе.

Подношење пријава за полагање пријемног испита и упис у ПРИПРЕМНИ РАЗРЕД је продужено до 25.06.2020.

Упис у наредни разред за ученике 2.3.4. и 5. разреда обавиће се 11.12. и 13.06.2020. у времену од 9 до 20 сати.

… више о томе

 

12.05.2020.

Дан школе

Поштовање уметности и препознавање њеног значаја за целокупно друштво чини   музичке школе   широм света, те  и нашу школу стубом културе,  заједно са осталим институцијама које граде и чувају националну и светску баштину.

 Сведоци смо да је кроз историју музика била та која је помагала народима да кроз њу искажу свој идентитет и различитости на најплеменитији могући начин, те тако и појединцу. Она спаја и уважава различитости пружајући свету   велико задовољство.“

… више о томе

 

Учење на даљину
Влада Републике Србије је одлучила да се, због епидимиолошке ситуације у
земљи, привремено обустави непосредни образовно-васпитни раду основним и средњим школама на територији Републике Србије, од 16. марта 2020. године. Реализација образовно-васпитног рада учењем на даљину је започела 17. марта 2020. године.

… више о томе

На посебном делу школског сајта постављена је платформа УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ. На њој се постављају наставни материјали за ученике и упутства за рад.

 

8.12.2019.

Републичко такмичење из солфеђа и теорије музике у Београду. На овом такмичењу су учествовала наша четри ученика 6. и један ученик 3. разреда из класе Наташе Јовановић и Сандре Николић

  • Мина Динић 6. раз. / солфеђо – 1. награда 97 поена
  • Мила Бешир 6. раз. / теорија музике – 1. награда 100 поена
  • Марија Стојановић 6. раз. / теорија музике – 1. награда 100 поена
  • Павле Јовановић 6. раз. / теорија музике – 1. награда  95 поена
  • Војин Трандафиловић 3. раз. / солфеђо 1. награда 100 поена