омш."Стеван Мокрањац" Зајечар

Клавир

КЛАВИРСКИ ОДСЕК

 Историјат клавирског одсека започиње од давне 1948. године, када је и  је основана музичка школа у Зајечару.

Министарство просвете НР Србије доноси акт, 19.08.1048. године, којим одлучује да се у Зајечару отвори Нижа музичка школа, тада прва и једина у Тимочкој и Неготинској крајни. Наставни кадар су чинили наставници углавном из Чешке, Русије  и Словеније, који су се затекли у Србији између два светска рата ( Божидар Холас, први директор школе; Владислав Хиршл, Јосип Берен, Јосип Вошњак, Сава Кукић из околине Сарајева, Вера Чурашева, Мирослава Тунер, Оливера Јоцић).

Професори који су радили у Основној музичкој школи „Стеван Мокрањац““ су не само обогатили историјат школе, него су неки од њих дали печат клавирској педагогији у много ширем смислу. Један од првих наставника је и професор Никола Рацков чије клавирске методе су темељ педагогије у Србији и тадашњој Југославији.

У свим генерација увек  су постојала имена која се не заборављају до данас. Споменућемо само неке :

Катарина Шандоров, основну музичку школу завршила је у Зајечару на клавирском одсеку у класи Петра Јовановића. Након завршене средње школе у Нишу, уписује Факултет музичке уметности у Београду у  класи проф.Александра Шандорова. Данас је професор клавира у Музичкој школи ,,Мокрањац“ у Београду.

Ивана Алковић,рођена је у Зајечару где је и завршила музичку школу на клавирском одсеку  у класи Мирјане Јотић. Даље школовање наставља у Београду где завршава студије у класи проф.Јокут Михаиловић. Магистарске студије завршава у Бечу код проф.Паула Гулде.Живи и ради у Амстердаму.

Јелена Добрић, основну музичку школу завршава у Зајечару 1996. године  у класи Мирјане Јотић. Средњу школу завршава у Београду у Музичкој школи ,,Мокрањац“. Дипломирала је на клавирском одсеку  у класи проф. Дејана Стошића на ФМУ у Београду.Данас живи и ради у Тунису. Предаје клавир у Интернационалној Америчкој школи.

Коста Поповић,основну Музичку школу на клавирском одсеку  завршио је  у Зајечару 1969. године у класи проф. Николе Рацкова.Средњу музичку школу завршава у Београду , у школи ,,Мокрањац“,у класи Мирјане Шуице, а Музичку академију код проф.Мирјане Вукдраговић. Данас живи и ради у Сједињеним Америчким Државама.

 

Невена Јовановић-Лековић, рођена је  у Зајечару. После завршене Музичке школе у Зајечару,школовање наставља на ФМУ у Београду . Данас је професор теоретских предмета у Музичкој школи  ,,Ј.Славенски“ у Београду.

 

 

Ученици школе су одувек освајали значајне награде на пијанистичким конкурсима, како домаћим, тако и међународним. На великом броју концерата они показују веома висок извођачки ниво.

Данас одсек броји 7 професора, од којих су многи бивши ђаци школе. Они такође теже високим захтевима и успешно настављају богату традицију клавирског одсека.

У школи данас клавир предају:

Весна Обрадовић-Костић

Ива Ристић

Ана Величковић

Милица Милосављевић

Милена Ћирић

Предраг Ристић

Станоје Јовановић