Такмичење младих пијаниста Зајечар 2023

 

 

 

Драге колеге, наставници и ученици,

позивам вас на Такмичење младих пијаниста које ће бити одржано 1. јуна 2023. године у ОМШ „Стеван Мокрањац“ у Зајечару.

Такмичење ће се одвијати у категоријама основних и средњих музичких школа, у следећим дисциплинама: клавир соло, клавирски дуо и камерна музика са клавиром.

Жеља нам је да Такмичење које је настало и одвијало се дуги низ година као школско, а потом и регионално, од ове године поприми карактер републичког, тиме што ће угостити младе уметнике и њихове професоре из целе Србије.

Сматрајући да Град Зајечар, као један од главних центара Тимочке крајине и Источне Србије, и музичка школа имају најбоље услове и заслужују организацију једне овакве културно-уметничке манифестације, биће нам велика част и задовољство да дођете у што већем броју, а ми ћемо се потрудити да будемо добри домаћини и да вам Град Зајечар и наша школа остану у лепом сећању.

 

Срдачно,

Никола Стојковић,

председник такмичења и

организациони одбор такмичења.

 


 

Контакт информације:

takmicenjemladihpijanista.za@gmail.com

проф. Ана Величковић, секретар такмичења

+381 65 3425328

проф. Милена Ћирић, потпредседник такмичења

+381 66 5566446

проф. Никола Стојковић, председник такмичења

+381 64 3044219

 


 
 
 
 
 

 

 

ЧЛАНОВИ ЖИРИЈА
 

 

 

Драгомир Братић и Марија Гођевац

 

Марија Гођевац (1989) почела је да свира клавир са шест година у класи проф. Мирославе Лили Петровић. Освојила је низ првих и специјалних награда на националним и интернационалним такмичењима, међу којима се истиче специјална награда Николај Рубинштајн у Паризу, специјална награда на такмичењу удружења ЕПТА посвећено делима Моцарта и прва награда на Интернационалном такмичењу „Исидор Бајић“ у Новом Саду.

Године 2005. имала је солистички концерт на БЕМУС-у, а годину дана касније изабрана је за представника Србије и Црне Горе на Евровизијском такмичењу у Бечу. Учестовала је на фестивалу камерне музике у Грацу. Дипломирала је и завршила специјализацију на ФМУ у Београду у класи проф.Нинослава Живковића. Учествовала је у пројекту Forty Fingers и одржала концерте у Италији, Аустрији и Немачкој.

Професор је клавира у музичкој школи „Даворин Јенко“ у Београду.

 

Драгомир Братић је почео да свира клавир са четрнаест година. Дипломирао је на катедри за клавир и магистрирао на катедри за камерну музику (смер: клавирски дуо) на Факултету музичке уметности у Београду у класама Нинослава Живковића и Зорице Ћетковић. Усавршавао се на мајсторским курсевима: Арба Валдме, Игора Ласка, Павела Нерсесјана, Наталије Трул. Професор је клавира у Музичкој школи “Даворин Јенко” у Београду. Члан је Удружења музичких уметника Србије од 2005. године.

Директор је Републичког такмичења ученика музичких и балетских

школа Србије од 2011. до 2020. године. Председник је клавирске секције Београда од октобра 2015. године. Аутор је уџбеника Музичка култура за први разред основне школе

у издању БИГЗ-а. По оригиналности приступа раду са децом спада у ред најталентованијих педагога млађе генерације. Добитник је бројних признања за свој педагошки рад у земљи и иностранству. Аутор је

бројних угледних часова са акцентом на индивидуални приступ решавању проблема у музичком извођаштву.

Званични је клавирски сарадник дечјег хора Радио телевије Србије „Колибри“. Члан је жирија на скоро свим домаћим такмичењима и на такмичењима у Словенији, Италији, Чешкој, Мађарској, Француској, Босни и Херцеговини, Македонији, Аустрији, Немачкој и Пољској. По избору издавачке куће КЛЕТ изашао је у Лексикону 1000 најуспешнијих српских стваралаца у предуниверзитетском образовању.

БГ клавирски дуо основан је пре пет година. Од тада су одржали бројне концерте у Србији и иностранству. Као дуо усавршавали су се код Арба Валдме, Рите Кинке и Наталије Трул.

Победници су такмичења:

– „International Moscow Music Competition“ 2021. (Русија)

– „Danubia Talents International Music Competition“.

(Мађарска)

– „International Competition L. Van Beethoven“ 2019.

(Аустрија).

 

 

 

Душан Сутон

 

Душан Сутон је рођен у Нишу. Своје основно и средње музичко образовање завршио је у Музичкој школи Ниш у класи проф. Споменке Шпирић. Након тога уписује Факултет Уметности у Нишу и на Катедри за клавир завршава Основне студије у класи проф. Александра Сердара, а Мастер академске студије у класи проф. Драглослава Аћимовића.

    Током школовања учествује на бројним Међународним и Републичким такмичењима у Нишу, Шапцу и Београду и постиже запажене резултате.

 Више година заредом активно учествује на мастеркласевима еминентног пијанисте Бориса Краљевића.

    Током студија често наступа у оквиру концертне сезоне Факултета Уметности у Нишу као солиста и камерни музичар у оквиру клавирског дуа “Appassionato”, са којим осваја бројне награде на такмичењима.

        Педагошку каријеру започиње 2014. године као професор клавира у основној музичкој школи “Предраг Милошевић” из Књажевца где и тренутно ради. У досадашњем педагошком раду његови ученици лауреати су многих такмичења и добитници преко сто награда на такмичењима у земљи и иностранству, међу којима су најзначаније прве награде на Републичком такмичењу, Фестивалу музичких и балетских школа Србије, Међународном такмичењу “Даворин Јенко” – Београд, Међународном такмичењу “Иван Ријавец” – Словенија, Међународном такмичењу “Битола Пианофест” – Северна Македонија у дисциплинама клавир соло и клавир дуо.

 

   Ученици Душана Сутона наступали су и на концертима југоисточног региона Србије у Нишу, Неготину и Пироту, као и на заједничком концерту са ученицима школе ОМШ “Владимир Ђорђевић” у Алексинцу.

 

Више година уназад Душан Сутон је и шеф клавирског одсека у школи и добија признања општине Књажевац за истакнут педагошки рад.