ВЕЧЕ КАМЕРНЕ МУЗИКЕ ~ КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ ТРИЈА

Концертна серија Београдског трија

Уторак 15.10.2019. у 19 сати

 

На програму су дела композитора Ивана Јевтића:

1. Музика за трио
клавир, виолина и виолончело
(Беч 1977. година)
2. Гранд трио
клавир, виолина и виола
(Париз 1992. година)

Душан Панајотовић – виолина

Иван Јарић – виолончело

Иван Јевтић – композитор

Марина Поповић – виола

Игор Дражевић – клавир

                                 Београдски трио настао је 2015. године. Ансамбл чине професионални музичари, а уједно и студенти докторских академских извођачких студија на Факултету музичке уметности, Универзитета уметности у Београду, Душан Панајотовић (виолина), Иван Јарић (виолончело) и Игор Дражевић (клавир). Назив триа је настао са намером да се сачува сећање на истоимени трио (основали су га пијаниста Андреја Прегер са виолинистом Александром Павловићем и виолончелистом Виктором Јаковчићем 1964. године) и настави традиција извођења композиција писаних за овај састав.
Солисти окупљени у овом високо квалитетном ансамблу су афирмисани извођачи савремене српске музике, присутни на фестивалима као што су Међународна трибина композитора, КоМА (Концерти младих аутора), у пројектима (Рострум+), као и стални сарадници на извођењу студентских испитних радова из композиције. У оквиру пројекта Рострум+ чланови овог ансамбла ће наступити 9. децембра 2018. године у Бриселу (Белгија) где ће изводити дела домаћих аутора. Концертну сезону Београдског трија 2018/2019 подржава и финансира Сокој – Организација музичких аутора Србије.

 

                                     Игор Дражевић (1989) је завршио основне и мастер студије је клавира у класи проф. Дубравке Јовичић. Тренутно је на завршној години докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду, одсек клавир, у класи проф. Александра Шандорова. Усавршавао се код истакнутих професора клавира: Светлане Богино, Владимира Угаркова, Александра Сердара, Невене Поповић, Јокут Михајловић, Арбо Валдме, Александре Романић, Наталије Трул и Сиавуша Гаџијева. Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима. Као солиста и камерни музичар ради на промовисању у очувању музичког стваралаштва домаћих аутора широм Србије и у иностранству.
                                      Душан Панајотовић (1992) студент је докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи ред. проф. Гордана Матијевић Недељковић, при Катедри за виолину, где је, истовремено, ангажован као асистент. Такође, део је и секције првих виолина при Београдској филхармонији. Његов рад је пропраћен бројним интернационалним и домаћим наградама, међу којима се истичу награда за Најбољег младог уметника коју додељује удружење музичких уметника Србије (УМУС), 3rd International Danube Instrumental Competition у Улму, Немачка, затим Yamaha признање, а потом и специјална награда на Интернационалном такмичењу Ohrid Pearls у Македонији и бројне друге. Учесник је чувених музичких свечаности (НИМУС, БЕМУС, NEISUONI DEILUOGHI) и активно наступа као солиста и члан камерних музичких састава. Са колегама из Београдско гтриа се залаже за извођење савремене српске музике.

                                        Иван Јарић (1993) је завршио основне и мастер студије виолончела у класи Драгана Ђорђевића, а специјалистичке студије у класи Срђана Сретеновића. Тренутно је студент треће године докторских студија виолончела у класи Срђана Сретеновића на Факултету музичке уметности у Београду. Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима, као и многобројних стипендија, међу којима се издвајају стипендије града Београда, као и стипендије из фонда Доситеја за најбоље студенте завршних година основних и мастер студија у Србији за 2014. и 2015. годину. Као солиста и камерни музичар је наступао у најпрестижнијим концертним дворанама Београда. Његово свирање је забележено на компакт диску који је издат у продукцији Музичке школе Мокрањац.
                                         Марина Поповић (1988) је дипломирала виолину у класи професорке Јасне Максимовић, после чега уписује Мастер на УИА у Кристиансанду, у Норвешкој. Након којег се враћа у Србију и уписује Мастер из виоле у класи професора Дејана Млађеновића. Стални је члан симфонијског оркестра РТС и стални сарадник Београдске филхармоније. Активно наступа у више камерних састава, како у земљи тако и у иностранству.

БИОГРАФИЈА КОМПОЗИТОРА

                               Иван Јевтић је рођен у Београду, где је студирао композицију на Музичкој академији у класи професора Станојла Рајичића. Дипломирао је 1971. године, а магистрирао 1973. године. Наставио је усавршавање на Париском националном конзерваторијуму за музику у класи познатог француског композитора Оливије Месијана
(Olivier Messsiaen), а након тога и у Бечу, код професора Алфреда Ула (Alfred Uhl) нa Високој школи за музику (Хердерова стипендија). Од 1978. године живи и ради као слободни уметник.
Лауреат је многобројних домаћих и интернационалних конкурса за композицију. Дела Ивана Јевтића су извођена од стране еминентних музичких уметника (Maurice André, André Navarra, Gérard Caussé, André Henry, Manfredo Schmiedt, Pascal Gallet, Gene Pokorny, Stephen Burns, Roberto Gatto, Roberto Duarte, Eric Aubier, Eric Fritz, Radovan Vlatković, Thierry Escaich,, Irena Grafenauer, Mira Jevtić, Xenia Jankovich, Александар Маџар, Светлана Тирменштајн, Младен Ђорђевић, Бојан Суђић, Guy Touvron, Bernard Soustrot…..) у скоро свим земљама Европе, Северној и Јужној Америци, Русији, Јапану и Кини.
Био је члан жирија више интернационалних музичких такмичења, где су на програму истих, његова дела била задата као као обавезни комади: у Паризу, Нарбону, Луневилу, Београду, Арлу и Женеви.
Био је професор композиције и оркестрације на Конзерваторијуму за музику, Федералног универзитета у Пелотасу (Бразил) од 1997. до 1999. године. Иван Јевтић је написао више од 100 композиција (опуса) у области камерне, концертантне и симфонијске музике. Његова дела су издата код три позната француска издавача : А. Leduc, G. Billaudot, Chant du Monde и код швајцарског издавача Éds. Bim. Издато је око 20 компакт дискова са његовим композицијама у Србији, Француској, Шведској, САД, Немачкој и Јапану. За дописног члана Српске академије наука и уметности – САНУ изабран је 2003. године, а за редовног члана 2012. године.