Од раја до безњенице 

Представа „Од раја до безњенице“, поклон је Града Зајечара медицинским радницима из „црвене ковид зоне“, радницима вакционих пунктова и волонтерима Црвеног крста, али и другом медицинском и немедицинском особљу који учествује у борби против корона вируса.

***Представа ће бити приређена уз поштовање свих епидемиолошких мера уз ограничен број посетилаца (око 120).***

 

„Од раја до безњенице“ (безњеница, кованица Лазе Костића – живот без ње) је узбудљива, интригантна, емотивна прича о несрећној љубави песника Лазе Костића и младе, учене, прелепе Ленке Дунђерски, ћерке једног од најбогатијих људи Аустро-Угарске царевине, Лазара Дунђерског.

Драма је постављена као троугао односа између Лазе и Ленке, Лазе Костића и Лазара Дунђерског, Ленке и њеног оца. Текст је заснован на фактима, али је далеко од хронике. У први план је стављена емоција која повезује ова три лика.

Представа се игра искључиво у дворцима, салонима и здањима од културно-историјског значаја. Настала је на Фантасту, дворцу Богдана Дунђерског и саставни је део једног ширег пројекта под називом “Чудесни свет Дунђерских” чији је циљ приближавање домаћој и страној јавности свих оних вредности које је оставила иза себе једна од најмоћнијих породица Аустро-Угарске царевине у овом њеном делу.

Играју: Јована Радовановић (Ленка Дунђерски), Ервин Хаџимуртезић (Лаза Костић) и Миодраг Петровић (Лазар Дунђерски). Текст и режију потписује Зоран Суботички.