Ансамбл „Алтро сенсо“
 

Програм:

Giuseppe Martucci: Piano Trio No 1 in C Major, Op. 59

Allegro 
Scherzo: Allegro molto  
Andante con moto 
Finale: Allegro risoluto
  

Giulio Ricordi, Piano Trio in A major 

Allegro con energia 
Scherzo. Molto vivace e leggero 
Andante. Alla marcia 
Finale. Allegro vivo ed energico


 

 

Ансамбл „Алтро сенсо“ основан је 2014. године. Одржава солистичке концерте, тематске и мултимедијалне пројекте посвећене деци. Ансамбл је до сада имао око 40 наступа, од којих издвајамо концерте у великој сали KНУ, Павиљону „Цвијета Зузорић”, Скупштини Града Београда, Народној библиотеци Србије, сали Гварнериус, Матици српској у Новом Саду, сали Нишког симфонијског оркестра, Универзитетској галерији у Kрагујевцу.

Ансамбл је представио београдској, нишкој и крагујевачкој публици квинтете Гранадоса и Петра Стојановића, обележавајући годишњице ових композитора. Пројекат „Ренесанса заборављеног Петра Стојановића” остварују од 2016.године у Београду, настављају га на „Мокрањчевим данима” у Неготину (носиоци су Почаснице „Мокрањчевих дана”), Новом Саду и Нишу. У Будимпешти наступају у салама „Текелијанум” и Музичке академије „Ференц Лист”. Ове сезоне, под покровитељством  Италијанског центра за културу реализују турнеју по Србији промовишући  клавирска трија италијанских композитора прве половине XX века.

Наташа Шпачек потиче из чешке музичке породице. Завршила је основне (класа Јокут Михаиловић) и магистарске студије (класа Арба Валдме) на ФМУ у Београду, као најуспешнији студент клавирског одсека.  Добитник је републичких, савезних и међународних награда (Лауреат на конкурсу С. Рахмањинов). Наступала је са многим београдским оркестрима. Остварила је снимке за ТВ Београд и Нови Сад. Одржала бројне реситале у Србији, као и у Москви и Стокхолму. Такође, настпала је на бројним концертима  камерне музике као члан ансамбала Алтро модо, Алтро сенсо и других. Бави се компоновањем и аранжирањем класичних дела за соло клавир, клавирски дуо и квинтет. Предаје клавир у МШ Мокрањац.
Захваљујући контакту са унуком и родбином Петра Стојановића, који су јој уступили породично наслеђе, реализовала је 2018. године  изложбу о композитору. Изложба је представљена у Будимпешти и у Неготину у оквиру Мокрањчевих дана.

Игор Алексић, ванредни професор Факултета уметности у Нишу, дипломирао је и магистрирао виолину на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Александра Павловића. На истом факултету, је завршио и постдипломске студије из Kамерне музике у класи проф. Уроша Пешића. Од 1991 – 1997. године био је члан Београдског гудачког оркестра Душан Сковран са којим је наступао на бројним турнејама широм Европе. 1997. године одлази у Доминиканску Републику и ради у Националном симфонијском оркестру у Санто Домингу и гудачким квартетима Белоти и Дел Орбе. Од 2003. године ради као професор виолине на Факултету Уметности у Нишу. Оснивач је и члан ансамбла Kонстантинус у оквиру којег делује неколико камерних састава, као и оркестар Kамерата Сербика из Београда са којима остварује значајне наступе у земљи и иностранству.

Душан Kочишевић  почео је да учи виолончело у класи Стевана Бешевића у МШ Мокрањац. Завршио је ФМУ у Београду у класама Kсеније Јанковић и Сандре Белић. Био  је учесник међународних семинара за виолончело код Михаела Флаксмана и Kазимира Михалика. Добитник је првих награда на Републичком такмичењу у Београду и Савезном такмичењу у Сарајеву 1989. Посвећен је раду у камерним ансамблима са којима је наступао у Србији и широм некадашње СФРЈ. Остварио је више снимака за радио, ТВ, филм и позориште. Учесник је Међународне трибине композитора од њених почетака. Наступа са различитим ансамблима у држави и региону. Професионално је ангажован у Београдској филхармонији од 1992. године.